Хліб є основою нашого харчування. В ньому багато вітамінів і мікроелементів, але якщо він із житнього борошна і грубого помелу. В необробленому зерні багато амінокислот, клітковини, заліза, вітамін групи А, В, Е. Хліб на заквасці корисніший, ніж той що на дріжджах.
ЯК КРАЩЕ ЗБЕРІГАТИ ХЛІБ
Звичайно найсмачніший хліб - свіжий. І якщо є можливість купувати щодня і не зберігати, це дасть можливість насолоджуватись запашним і пухким хлібом. Якщо ж такої можливості немає, то перед зберіганням, його слід охолодити на 3 години. За це час хліб остаточно дозріває. Охолодженний хліб найкраще ріжеться. Охолодити бажано на решітці аби він не покрився конденсатом.
Свіжий хліб має в собі вологу, але з часом волога випаровується і хліб стає черствим. Для збереження вологості він має бути щільно закритий, попередньо охолонути.
- покласти хліб у каструлю і закрити кришкою
- відрізати хліб посередині, а не з краю, з'єднати дві половинки
- покласти в холодильник
- краще всього купувати хліб на 1-2 дні
- житній хліб зберігається набагато довше, ніж білий пшеничний
ЧОМУ ХЛІБ ПЛІСНЯВІЄ
На думку фахівців хліб не повинен пліснявіти і псуватися взагалі. Частіше виною всьому стає неякісна сировина для випічки: низького сорту борошно, картопляне пюре та ін. домішки. Також зараження хліба часто відбувається вже на виробництві, виною стають люди, повітря де зберігався псований хліб.
ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЗАПЛІСНЯВІЛИЙ ХЛІБ
- Ризик розвитку таких захворювань як гастрит, виразка
- Негативно впливає на імунну систему
- Розлад травневих органів
- Накопичується в організмі у вигляді різних інфекцій грибкового типу
пліснявий хліб до вживання не придатний
ЛЛЯНИЙ МІШОК ДЛЯ ЗБЕРІГАННЯ ХЛІБУ
З давніх часів наші предки свіжий хліб загортали в лляний рушник чи клали в лляний мішок. Так хліб довго зберігав свіжість. Сьогодні, коли тема екології стала нагальною, все частіше стали зберігати хліб таким способом. Які переваги зберігання хліба в лляному мішку?
Всі крихти, що залишились після хлібу легко струсит
Лляна тканина міцна і тому довго буде зберігатися
Льон дозволяє продуктам «дихати», що перешкоджає утворенню цвілі
Антибактеріальні властивості лляних мішків сприяє довгому зберіганню хліба